Közismert mindenki számára, hogy az étlap az üzlet tükörképe. A betérő vendégek az üzlet külső megjelenése után az első benyomásaikat az étlapról szerzik. Az étlap külsejéről, annak tartalmáról következtetnek az üzlet munkájára is, ezért az étlap megjelenésének tükröznie kell az étterem színvonalát és jellegét.
A szép kivitelű és szakmailag megfelelően szerkesztett étlap és itallap egyben reklámhordozó is lehet, valamint a vendég fogyasztási kedvét is befolyásolhatja.
A következőkben leírtakkal szeretnénk segítséget nyújtani az étlap szakmai tartalmának szerkesztéséhez, ez természetesen csak egy keret, az étlapot megfelelő tartalommal neked kell megtölteni. Ne feledd azt se, hogy a változatosság és a választékosság nagyon fontos szempont az étlapszerkesztésnél.
Az ételcsoportok egymás utáni sorrendje csak ajánlott, hiszen a megfelelő sorrendet minden esetben az adott üzlet jellege határozza meg.
Az ételcsoportokon belüli sorrend, úgymond szakmai előírás, az ettől való eltérést semmi sem indokolja!
1. Étlapszerkesztés
Első és egyben legfontosabb szabály a könnyű áttekinthetőség. Ennek érdekében alapvetően kétféle csoportosítást szokás alkalmazni, a nyugta-európai vagy a közép-európai étlap írásának sorrendjét.
A nyugat-európai ételszerkesztésnél az ételek felsorolása az ételek elfogyasztásának sorrendjében történik a következők szerint:
- ízelítők
- hideg előételek
- levesek
- meleg előételek
- készételek
- frissensültek
- köretek és főzelékek
- saláták
- sajtok
- gyümölcsök
- tészták
A közép-európai ételszerkesztésnél (ma már nagyon kevés üzlet alkalmazza) az ételcsoportok felsorolása a következő:
Az utóbbi szerkesztési mód ma már csak ritkán fordul elő. Mindkét étlapszerkesztésnél a fenti felsorolásoktól való eltérésre is van lehetőség, ha az üzlet jellege, a választék egy részének kiemelése ez megköveteli (pl.: halászcsárda esetében a halételeket kiemelve külön csoportba tehetjük, ezzel is kihangsúlyozva üzletünkben forgalmazott halételek jelentőségét.)
További kiemeléseket tehetünk a kis adag ételek, a gyermekételek, a vegetáriánusok részére ajánlott ételek, a kímélő vagy az üzleti specialitások, a konyhafőnök ajánlata valamint menük esetében.
Az egyes csoportokon belül a helyes sorrend kialakítása a következő:
Az italok szerepe igen sokrétű. Az alkoholos italok nagymértékben növelik a gasztronómiai élvezetet, üdítenek, frissítenek, hangulatot teremtenek, természetesen csak, akkor, ha kis mennyiségben, ésszerűen fogyasztják.
Az italválasztékot összeállításánál mindig az ételválasztékhoz kell figyelembe venni, hogy az ételekhez megfelelő italt megtalálják a vendégeink.
Az étlaphoz hasonlóan, a könnyű áttekinthetőség érdekében az italfajtákat is csoportosítani kell. Szakmailag elfogadott leggyakrabban használt csoportosítás melegkonyhás üzletekben a következő:
- étvágygerjesztők
- sörök
- borok
- pezsgők
- vermutok
- pálinkák
- likőrök
- kevert italok
- alkoholmentes italok
- kávé, tea
A fenti besorolástól természetesen el lehet térni, ha ezt az üzlet jellege megköveteli (pl.: bárokban a kevert italokkal illik kezdeni a felsorolást, borozóban a boroké az elsődlegesség, stb.)
Az alkoholfogyasztás csökkentése és az alkoholt nem fogyasztók számának növekedése részben indokolttá teszi, hogy a felsorolást az alkoholmentes italokkal kezdjük, a további sorrend fenntartásával.
Az italok sorrendjét a csoporton beül belül elsődlegesen nem minőségük, drágaságuk határozza meg, törekedjünk rá, hogy először a hazai kínálatot mutassuk be és csak utána következzenek a külföldi italok.
Étvágygerjesztő italok
- alkoholmentes italok
- pálinkafélék
- keserű, fűszeres likőrök
- vermutok
- száraz, főleg csemegeborok
- aperitif koktélok
Sörök
- csapolt sörök
- világos
- barna
- palackozott sörök
- világos
- barna
Borok
- kimért borok
- fehér borok
- száraz
- félszáraz
- félédes
- édes
- rozé borok
ua. mint fehér borok
- vörös borok
ua. mint fehér borok
- csemegeborok
- palackozott borok
ua. mint a kimért boroknál
Pezsgők
- fehér pezsgők
- száraz
- félszáraz
- félédes
- édes
- rozé pezsgők
ua. mint fehér pezsgők
- vörös pezsgők
ua. mint fehér pezsgők
Vermutok
- fehér vermutok
- száraz
- félszáraz
- félédes
- édes
- rozé vermutok
ua. mint fehér vermutok
- vörös vermutok
ua. mint fehér vermutok
Pálinkafélék
- gyümölcsből készült
- szeszfoktól függően növekvő sorrendben
Egyéb párlatok
- gabonából készült
- szeszfoktól függően növekvő sorrendben
- borkészítés termékeiből készített párlatok
- szeszfoktól függően növekvő sorrendben
(A whisky-, cognac választékot, ha a kínálat nagysága indokolja külön csoportba is tehetünk)
Likőrök
- kommersz
- különleges
- krém
- keserű
Kevert italok (báritalok)
Ha az üzlet jellege megköveteli, hogy szerepeltessünk kevert italokat az itallapon, akkor a különböző jellegűeket válogassuk össze.
Alkoholmentes italok
- gyümölcslevek
- rostos
- szénsavas
- ásvány-, gyógy-, és szikvíz
- szénsavas üdítők
li>- turmixok.
Az itallapok összeállításánál további fontos követelmény, hogy a pontos megnevezés mellett mindenkor legyen ott a pontos mennyiség is amire az ár vonatkozik, palackos áruk mellett a palack térfogata.
A könnyebb eligazodást nagyban segíti, ha az italok megnevezésén túl a minőségükre, jellegükre való utalást is leírjuk.